Mohon Maaf Blog ini tidak aktif kerana sebab sebab yang tidak dapat dielakkan.





Tuesday, May 24, 2011

TANAMAN STEVIA

TANAMAN STEVIA
(Kertas Maklumat ini disediakan untuk Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Tindakan Daerah Sik Bil 4/2011)

1.0 TANAMAN STEVIA (Stevia rebaudiana Bertoni)

Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) adalah sejenis tumbuhan renek jangka pendek (3-5 tahun) dari famili Compositae. Tanaman ini berasal dari Paraguay yang digunakan oleh penduduknya secara tradisional sebagai pemanis dalam minuman ubat untuk mengatasi obesiti, darah tinggi dan diabetes. Daunnya mengandungi bahan pemanis bukan gula semula jadi iaitu stevioside and rebaudioside A.

Tumbuhan ini bersifat sensitif kepada panjang waktu siang. Stevia yang tumbuh di kawasan yang panjang waktu siang melebihi 13 jam boleh mencapai ketinggian sehingga 60 cm sebelum berbunga, manakala di kawasan waktu siangnya kurang daripada 12 jam seperti Malaysia, pokok sudah berbunga pada ketinggian 20-30 cm. Tumbesaran stevia akan berhenti bila pokoknya mula berbunga. Oleh kerana hasil stevia adalah daripada daun, maka stevia perlu dituai sebelum ia berbunga. Di negara iklim sederhana dengan waktu siangnya melebihi 13 jam, penuaian dibuat 3-4 kali setahun, sementara di Malaysia oleh sebab stevia berbunga awal, penuaian yang lebih kerap terhadap pokok raton, 8 kali setahun perlu dilakukan.

Stevia telah mendapat perhatian akhir-akhir ini dalam usaha orang ramai mengurangkan pengambilan karbohidrat terutama gula dalam makanan dan minuman. Daunnya yang mengandungi bahan pemanis semulajadi dengan nilai kalori sifar dan tahap kemanisannya 150-450 kali lebih tinggi daripada gula tebu (sukrosa), sangat berpotensi untuk dibangunkan sebagai pemanis tanpa kalori dalam makanan dan minuman terutama dalam usaha mengurangkan gejala obesiti dan diabetes.

Minat terhadap penghasilan produk stevia di negara ini bermula pada tahun 70-an tetapi gagal dan berkembang semula pada tahun 2005 dengan tertubuhnya kilang pemprosesan pemanis stevia, Stevia Biotechnology Sdn. Bhd. (sekarang PureCircle) di Labu, Negeri Sembilan. Pada masa ini PureCircle mengimport bahan mentah (daun kering) dari China. Sekarang ini kilang tersebut menghasilkan 1,000 tan rebaudioside A tulin setahun dan memasarkan produknya ke Russia, USA, Indonesia, Taiwan dan Colombia. Selain PureCircle terdapat sekurang-kurangnya dua kilang lagi di Malaysia yang menghasilkan produk stevia iaitu GAN dan Raza Bio Marketing (Tan, 2009), yang diharapkan menggunakan bahan mentah tempatan.

Sebagai pengganti gula, stevia mempunyai potensi yang besar untuk kegunaan dalam pelbagai produk makanan. Malaysia sekarang mengimport gula dan sediaan gula bernilai kira-kira RM1.5 bilion setahun. Penanaman tebu untuk gula di Malaysia terbatas di Perlis dan Kedah sahaja, tambahan pula industri ini tidak kompetitif dari segi kos berbanding dengan negara-negara pengeluar lain. Sebagai pemanis semulajadi tanpa kalori, stevia mempunyai “niche market” yang tersendiri terutamanya dalam produk-produk penjagaan kesihatan. Pada ketika ini produk-produk tersebut banyak menggunakan pemanis sintetik terutamanya dari kimia Aspartame. Pemanis stevia yang juga telah diperaku selamat oleh FDA mempunyai kelebihan berdasarkan kecenderungan pengguna kepada produk-produk semulajadi pada masa ini. Oleh itu kerajaan sangat berminat untuk mengkomersialkan penanaman stevia di Malaysia untuk manfaat para penanam dan pengusaha di negara ini dengan harapan kilang-kilang produk stevia di Malaysia mendapat bekalan dari penanam dalam negara sendiri. Negara China merupakan penanam stevia dan pengeluar produk stevia terbesar di dunia ketika ini diikuti negara-negara lain termasuk Brazil, Kanada, Rusia, Korea dan India.


2.0 STATUS TEKNOLOGI DAN ISU

Kilang memproses stevia di Malaysia masih mengimport bahan mentah dari luar Negara. Kos pengeluaran stevia yang ditanam dalam Negara masih lagi tinggi menyebabkan kos bahan mentah yang dihasilkan tidak kompitatif dengan kos bahan mentah import yang lebih rendah. Halangan utama yang membantutkan usaha penanaman stevia secara besar besaran di Negara ini adalah ketiadaan teknologi penanaman yang mantap. Penyelidikan yang dilakukan sehingga kini belum dapat menangani dua masalah utama dalam penanaman stevia iaitu (i) varieti yang benar benar sesuai dan (ii) kaedah penanaman yang jimat buruh. Dari segi benih, sungguhpun baka yang lebih baik telah dikenalpasti tetapi kesan ‘photo period’ masih besar yang menyebabkan pokok masih cepat berbunga dan penuaian perlu dilakukan terlalu kerap sehingga 8 kali setahun. Keadaan ini meningkatkan kos pengeluaran sungguhpun hasil kumulatif yang diperolehi standing dengan Negara Negara pengeluar lain yan menuai sekali atau 2 kali setahun. Penuaian yang kerap dalam keadaan pokok masih kecil menyebabkan kandungan bahan pemanis stevioside dan rebaudiaside A rendah sehingga 2-5 kali ganda berbanding yang ditanam dikanada.

Masalah lain yang merencat usaha penanaman stevia di Negara ini ialah kesukaran mendapat bahan tanaman. Walaupun ia boleh didapati secara pembiakan tampang menggunakan keratin tetapi kadar pertumbuhan anak benih terlalu perlahan dan kadar kemandirian di lading rendah. Selain itu kadar kemandiran pokok raton setiap kali selepas penuaian juga rendah. Tanaman stevia juga didapati sensetif kepada gegaran dan ini menghadkan penuaian berjentera dalam usaha untuk mengurangkan tenaga buruh seterusnya kos pengeluaran.

Oleh yang demikian, penyelidikan masih terus dijalankan untuk mendapatkan variati berhasil tinggi yang tidak sensitif kepada ’photo-period, kaedah pembiakan bahan tanaman dan amalan kultura yang efisien dengan kos pengeluaran yang minimun.



Rujukan :
Ahmad Tarmizi Sapii, Mansor Puteh dan Mohd Norowi Abd Hamid
‘TANAMAN BARU : ANTARA POTENSI DAN REALITI’ MARDI Serdang, Selangor.
“PERSIDANGAN KEBANGSAAN PEMINDAHAN TEKNOLOGI 2010”

Saturday, February 12, 2011

SERANGAN PENYAKIT KARAH TANGKAI/REPUT TANGKAI PADA TANAMAN PADI MUSIM UTAMA 2010/2011 (MUSIM 11/2010)



Adalah dimaklumkan daripada lapuran tinjauan yang dijalankan dilapangan didapati beberapa kawasan padi di daerah Kuala Muda, Yan dan Kota Setar telah diserang oleh penyakit Karah Tangkai pada tanaman padi MR219 musim ini. Penyakit ini disebabkan oleh kulat Pyricularia oryza yang menyerang daun dan tangkai padi. Serangan ini menyebabkan tangkai padi reput, patah dan padi tidak berisi dan kehilangan hasil tinggi.


Untuk kawalan penyakit ini terutama pada tanaman padi yang baru terbit adalah disyorkan disembur dengan racun kulat seperti isoprothiolane (Fuji one)/azoxystrobin (Amistar)/carbendazim/benomyl/tricyclazole (Beam) atau racun kulat berdaftar dipasaran untuk kawalan penyakit karah. Cara penggunaan adalah mengikut arahan pada label keluaran.

Untuk tindakan kawalan musim hadapan Amalan Pertanian Baik seperti bakar jerami, rawatan biji benih, penggunaan benih yang rintang, pemantau sawah perlu kerap dijalankan dan penggunaan racun kulat yang disyorkan.

Rozaidi Bin Abdul Rahman
Pegawai Pertanian daerah Sik
13 Feb 2011

Wednesday, July 28, 2010

LADANG ANGGUR SIK

Ladang Anggur Tasik Bris diusahakan oleh Excel Agrotech Sdn Bhd dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera. Kewujudan ladang ini lahirnya dari inspirasi pemilik syarikat ini sendiri yang mempunyai hobi menanam pokok dan berkebun.
Excel Agrotech Sdn Bhd (2007) mengusahakan dua ladang anggur terletak di Kampong Ternas, di buka pada November 2007 dan Ladang Anggur Sungai senam dibuka pada 2008. Excel Agrotech mempunyai 12 pekerja mahir, anak tempatan bagi menguruskan kedua dua ladang ini.
Purata keluasan ladang adalah seluas 4 ekar dan menempatkan 1000 pokok terdiri daripada dua varieti iaitu White Malaga dan Black ophal Grape. Manakala Ladang Anggur Sungai Senang pula seluas 30 ekar dan menempatkan 6000 pokok yang sudah di tanam .

Monday, July 26, 2010

LAWATAN YB MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI KE DAERAH SIK

AWASI SYARIKAT PERDAYA PETANI

Pemilik tanah perlu hati hati terima tawaran pemasaran hasil tani

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menasihat pemilik tanah supaya tidak mudah terpedaya terhadap tawaran dari syarikat syarikat tertentu yang menawarkan khidmat pemasaran hasil pertanian.

Untuk bacaan : sila rujuk Utusan Malaysia 21 Julai 2010
wARTAWAN: AZMAN MD NOOR

Sunday, March 28, 2010

PENYAKIT MATI ROSOT ANCAM POKOK BETIK

Penyakit mati rosot ancam pokok betik

PEKAN SIK - Sebanyak 2,400 pokok betik terpaksa dimusnahkan akibat terkena penyakit mati rosot betik, melibatkan dua lokasi berbeza iaitu di belakang Hospital Sik dan Kampung Bakar Sampah. Pegawai Pertanian Daerah Sik, Rozaidi Abdul Rahman berkata, kesemua pokok betik yang ditanam di kedua tempat berkenaan, merupakan kes pertama dikesan. Menurutnya, lokasi di belakang hospital melibatkan 1,200 batang pokok dan dimusnahkan lebih awal, kemudian di lokasi di Bakar Sampah melibatkan dua orang pengusaha, seorang pengusaha memiliki 800 pokok sementara seorang lagi 400 pokok. “Penyakit itu adalah penyakit tanaman betik yang paling serius dan boleh menyebabkan kerosakan pokok serta kehilangan hasil buah betik. “Antara patogen penyebab penyakit itu ialah bakteria, ‘Erwinia papayae’, dan bahagian yang diserang seperti daun, pelepah, pucuk, batang serta buah betik secara keseluruhan,” katanya. Rozaidi berkata, mengikut Seksyen 11, Akta Kuarantin Tumbuhan 1976, petani dikehendaki memusnahkan segera benih dan anak pokok betik di tapak semaian dan ladang sekiranya diserang penyakit itu. “Dalam seksyen sama, Akta Kuarantin Tumbuhan 1976, mana-mana petani yang enggan memusnahkan tanaman berkenaan boleh dikenakan denda tidak lebih RM10,000. “Antara matlamat utama penghapusan betik berpenyakit itu adalah untuk mencegah penyakit dari terus merebak dan menjadi ancaman kepada industri tanaman betik negara,” katanya. Menurutnya, pihaknya turut memberi penerangan secara lengkap kepada pengusaha terlibat, dan mereka dapat menerima arahan pemusnahan tanaman itu. “Sementara jenis betik yang berisiko penyakit itu ialah seperti betik Eksotika, Hong Kong, Solo dan Sekaki, pemusnahan pokok betik dilakukan dengan kaedah membuang pokok ke dalam lubang seterusnya menimbus dengan tanah. “Pengusaha terlibat akan diberi pampasan oleh jabatan, sebagai bayaran atas kerugian yang dialami, serta sebagai menghargai kepayahan mereka mengusahakan tanaman itu,” katanya. Dia berkata, pihaknya akan menggantikan dengan tanaman cili fertigasi di kawasan belakang hospital, manakala bagi lokasi Kampung Bakar Sampah akan ditanam dengan tanaman pisang melibatkan pengusaha yang sama.
Sumber: Harian Sinar : 29 Mac 2010

Wednesday, February 24, 2010

INDUSTRI ROSELLE DAERAH SIK

1.0 LATARBELAKANG

Penanaman tanaman roselle diusahakan oleh beberapa petani bagi memenuhi keperluan aktiviti pemprosesan IAT daerah Sik. Tahun 2009 keluasan bertanam daerah Sik 3 ha dengan 2 orang petani iaitu di Kg Charuk Tenang (2 ha), Mk. Sok dan Kg. Dusun Pengapit (1 ha) Mk. Jeneri. Tempoh hayat tanaman selama 4 bulan dengan pengeluaran hasil selama 30 hari. Benih dibekalkan oleh Jabatan Pertanian dari jenis roselle-terengganu. Jumlah pengeluaran bagi sepokok tanaman lebih kurang 5 kilo. Anggaran keluasan tanaman dijangka bertanam bagi tahun 2010 adalah 1.6 ha iaitu di Gulau dan Kg. Dusun Pengapit.

2.0 AKTIVITI PEMPROSESAN ROSELLE DAERAH SIK.

Penanaman roselle diberi keutamaan untuk aktiviti pemprosesan produk Jus Roselle, Jem dan halwa. Status semasa terdapat seorang pengusaha produk IAT bagi Jus Roselle dibawah bimbingan Jabatan Pertanian (Dusun Pengapit Enterprise). Selain sumber bahan mentah dari daerah sik , pengusaha mendapat sokongan bahan mentah dari Lenggong (30 ha), Arakuda, P.Pinang dan Padang Terap, Kedah (20 ha).

Buah rossell yang diperolehi di proses menjadi puri dan disimpan dalam ’freezer’ yang disediakan oleh jabatan. Kapasiti penyimpanan yang kecil menghadkan keupayaan pengusaha untuk memproses. Had penyimpanan stok buah semasa adalah 160 kilo (segar) dan 400 kilo dalam bentuk puri.

3.0 LIMITASI PENANAMAN ROSSELL

I. Tempat dan kapasiti penyimpanan yang kecil.
II. Bil. pengusaha yang memproses adalah kurang.
III. Tempoh penghasilan singkat hanya 30 hari perlu di tuai secepat mungkin.

Monday, February 1, 2010

Kempen Bulan Sembahyang

Program Kempen Bulan Sembahyang untuk kakitangan daerah Sik.

Solah Doha

Pagi Hari Khamis Minggu ke Tiga Setiap Bulan.
Jam 9.30 pagi di Dewan Wawasan Gemilang, Majlis Daerah Sik

Solat Asar

Hari Khamis Setiap minggu
Jam 4.20 petang di Dewan Wawasan Gemilang, Majlis Daerah Sik.
Tarikh: 4 Feb, 11 Feb, 18 Feb dan 25 Feb 2010

Semua Kakitangan dijemput Hadir.

Aturcara Majlis

4.15 pm -Tazkirah oleh Tuan Pegawai Agama Daerah/Wakil
4.52 pm- Solat Asar berjemaah
Bersurai.